четвер, 4 квітня 2024 р.

Мандрівка у царство шафранів

      Минулого року представники Київського еколого-культурного центру виявили на степовому схилі Тясмину унікальні угрупування червонокнижних рослин: астрагал, шафран сітчастий, ковила волосиста,  барандушка, сон-трава та ін. Нині йде процес законодавчого оформлення цих теренів як пам'яток природи та відповідні дії щодо їхнього захисту. В результаті,  найближчим часом тут мають з'явитись наступні пам'ятки: "Степ на березі", "Курган з ковилою" та "Царство шафранів".

     Особливо в цьому переліку виокремлюються шафрани своєю красою та унікальністю. Саме тому, користуючись нагодою (період розквіту) та вже освідомлені наявністю цих рослин, була організована тематична екскурсія на прибережну степову долину, де роками росли ці квіти.  Екскурсію проводив завідувач меморіальним музеєм Зелений будиночок, краєзнавець О.Мушта.

     Діти почули історію про виявлення шафрану сітчастого на прибережному степовому схилі Тясмину, побачили прекрасний краєвид місцевості, де вони знаходяться, зрозуміли, що завдяки скелястим зонам каньйону і нерозорення земель збереглись такі рідкісні рослини та наживо оцінили вигляд шафрану сітчастого тощо.

     Багато хто був вперше в цих краях, який заманює своєю красою та чудовими пейзажами. Наявність тут червонокнижних рослин ще більше приваблює до цієї місцини. Однозначно,  ліцеїсти запам'ятають цю мандрівку, яка відкрила для них нову природну принаду. Сподіваємось, що так само віддано діти та і всі інші будуть ставитись до збереження цієї пам'ятки, всіляко унеможливлюючи її розорення.










     Крім шафрана сітчастого (крокуса) ми мали можливість побачити ще й інші рослини, серед яких сон-трава, який також занесений до Червоної книги України.




Екскурсія була не тільки пізнавальною, а й навчальною оскільки з інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" ми вивчили і побачили природні та штучно створені угрупування (екосистеми). 





Немає коментарів:

Дописати коментар