пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

Небезпечність кліщів

    Щороку із настанням весни починають активізуватись іксодові кліщі.  Кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма). Як вберегтися від кліщів і що робити, коли на тілі виявили кліща, - саме на такі питання звернула увагу медсестра ліцею Калієвська С.Ю., провівши бесіду з учнями класу.



Урок-подорож

      В рамках тижня безпеки життєдіяльності було проведено урок-подорож (предмет ЗБД - вчитель Кравець Л.С., інженер з охорони праці - Товкач О.О.) в 6-Б класі. Урок -подорож пройшов під гаслом: "Забезпечуємо безпечне та здорове навчання вже зараз в умовах зміни клімату" та "На сторожі нашого організму" на алеї сакур. Під час даного уроку діти ознайомились як загартовувати організм та які небезпеки становить зміна клімату ( надмірна спека, ультрафіолетове випромінювання, екстремальні погодні явища, забруднення повітря, трансмісивні хвороби в Україні). Також з учнями було проведено гру "Знайди добрі та погані сторони сонця".




Роковини Чорнобильської трагедії

            “Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять…”, - тема нашої виховної години, яку ми провели саме 26 квітня, саме 38 років потому сталась ця трагедія, коли людству довелось вести боротьбу з "невидимим ворогом".





Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх тих, хто віддав своє життя, ліквідовуючи наслідки аварії на Чорнобильській АЕС.



Яна Засядько презентувала свою роботу - малюнок, який намалювала до роковини Чорнобильської трагедії "Життя до...і після..."


вівторок, 23 квітня 2024 р.

День іменинника



Сьогодні привітали з днем народження Тарасова Дмитра і Тарасова Максима. 

  Учні класу побажали іменинникам бути сильними, здоровими, енергійними, щоб ніколи не засмучувались і не сумували, і щоб завжди оточували добрі друзі. 



"Пожежна безпека очима дітей"

    19 квітня 2024 року в нашому закладі було проведено виставку малюнків учнів 5-6 класів "Пожежна безпека очима дітей" у рамках Тижня пожежної безпеки. На дану виставку свою роботу представила учениця нашого класу Гончарук Марійка.

   Як багато знають діти про правила пожежної безпеки? Чи усвідомлюють вони всю небезпеку від пустощів з вогнем? Інколи словами важко висловитись... Але, дивлячись на художні роботи наших ліцеїстів, одразу видно, що підростаюче покоління свідомо ставиться до власної безпеки.


вівторок, 16 квітня 2024 р.

"Будь обережним з вогнем"

17 квітня - День пожежної охорони

В рамках тижня пожежної безпеки та з нагоди відзначення 17 квітня Дня пожежної охорони з учнями класу, на уроці ЗБД, вчителем Кравець Л.С. та інженером з охорони праці закладу Товкач О.О., було проведено вікторину-змагання "Будь обережним з вогнем!". Такі вікторини-змагання не тільки об'єднують дітей та дарують неоціненний досвід роботи в команді, а й поглиблюють знання. Проведений захід продемонстрував високу зацікавленість учнів класу, адже кожен мав можливість позмагатися та отримати нагороди за свої знання (високі бали).








пʼятниця, 12 квітня 2024 р.

"Енергоефективність та ресурсозбереження. Почни з себе!"

      На годині спілкування обговорили питання, пов`язані з енергоефективністю та ресурсозбереженням. Діти прийшли до висновку, щоб всього цього досягти, необхідно почати з себе. 





середа, 10 квітня 2024 р.

Благодійна акція

     І знову ми небайдужі... Вкотре учні класу взяли участь в благодійній акції по збору скляної тари для виготовлення консервації нашим захисникам. Цього разу наш клас передав 50 банок. Усім учням і батькам, хто долучився до, такої необхідної, справи велика вдячність.


четвер, 4 квітня 2024 р.

Мандрівка у царство шафранів

      Минулого року представники Київського еколого-культурного центру виявили на степовому схилі Тясмину унікальні угрупування червонокнижних рослин: астрагал, шафран сітчастий, ковила волосиста,  барандушка, сон-трава та ін. Нині йде процес законодавчого оформлення цих теренів як пам'яток природи та відповідні дії щодо їхнього захисту. В результаті,  найближчим часом тут мають з'явитись наступні пам'ятки: "Степ на березі", "Курган з ковилою" та "Царство шафранів".

     Особливо в цьому переліку виокремлюються шафрани своєю красою та унікальністю. Саме тому, користуючись нагодою (період розквіту) та вже освідомлені наявністю цих рослин, була організована тематична екскурсія на прибережну степову долину, де роками росли ці квіти.  Екскурсію проводив завідувач меморіальним музеєм Зелений будиночок, краєзнавець О.Мушта.

     Діти почули історію про виявлення шафрану сітчастого на прибережному степовому схилі Тясмину, побачили прекрасний краєвид місцевості, де вони знаходяться, зрозуміли, що завдяки скелястим зонам каньйону і нерозорення земель збереглись такі рідкісні рослини та наживо оцінили вигляд шафрану сітчастого тощо.

     Багато хто був вперше в цих краях, який заманює своєю красою та чудовими пейзажами. Наявність тут червонокнижних рослин ще більше приваблює до цієї місцини. Однозначно,  ліцеїсти запам'ятають цю мандрівку, яка відкрила для них нову природну принаду. Сподіваємось, що так само віддано діти та і всі інші будуть ставитись до збереження цієї пам'ятки, всіляко унеможливлюючи її розорення.










     Крім шафрана сітчастого (крокуса) ми мали можливість побачити ще й інші рослини, серед яких сон-трава, який також занесений до Червоної книги України.




Екскурсія була не тільки пізнавальною, а й навчальною оскільки з інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" ми вивчили і побачили природні та штучно створені угрупування (екосистеми).